Assistentenspreekuur

Voor diverse kleine medische handelingen kunt u terecht bij de assistente, al dan niet na advies van of een eerste bezoek aan de huisarts. U kunt hiervoor (vervolgens) een afspraak maken op het spreekuur van de assistente. 

 

Hechtingen verwijderen

Normaal gesproken worden hechtingen na 7 tot 10 dagen verwijderd.

  

Injecties toedienen

Het gaat hierbij om het toedienen van een injectie, subcutaan (onder de huid) of intramusculair (in de spier), zoals bijvoorbeeld een tetanus-prik, vitamine B12-prik, prikpil of vaccinaties.

 

Oren uitspuiten

Oorsmeer, ook wel cerumen genoemd, kan uw gehoorgang volledig verstoppen. Vooral als u wattenstokjes gebruikt, kunt u het oorsmeer zo aanduwen dat de gehoorgang potdicht gaat zitten.

Op afspraak kunt u bij de assistente uw oren laten uitspuiten. Het is verstandig om vooraf een paar dagen 2-3 keer per dag wat slaolie in uw oor te druppelen. Dit maakt het uitspuiten van uw oor gemakkelijker.

 

Wondverzorging

Wanneer u wonden heeft, verricht de assistente de wondcontrole en verbandwissel. Als de wond er niet goed uitziet, wordt de huisarts erbij geroepen om mee te kijken en het beleid te bepalen. U hoeft hiervoor dus geen afspraak op het spreekuur van uw huisarts te maken.

 

Wrattenspreekuur

Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als deze last bezorgen. Wratten verdwijnen meestal weer vanzelf.

Wilt u een behandeling van de wrat, dan kunt u een afspraak maken op het spreekuur van de assistente.

Tijdens de behandeling worden gewone wratten behandeld met vloeibare stikstof. Met een wattenstok of speciale spuitbus wordt de wrat aangestipt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden. Behandeling met stikstof helpt meestal niet in één keer en moet nogal eens herhaald worden.